Inspanningsonderzoek met verwijzing van je huisarts

Een inspanningsonderzoek bij SMC Aalsmeer

De huisarts heeft je verwezen voor een inspanningsonderzoek. Dat betekent dat je een verwijzing hebt gekregen voor de sportarts bij SMC Aalsmeer. Met deze verwijzing kun je een afspraak maken.

Wat wordt er gedaan?

Na het maken van een afspraak krijg je een afspraak voor een video bel afspraak. Tevens krijg je een link naar een vragenformulier. Probeer deze vragenlijst thuis zo volledig mogelijk in te vullen; zoals alle medicatie (met dosering), je voorgeschiedenis (eerdere operaties of onderzoeken bij artsen). Stuur dit ingevulde formulier weer terug (met de knop onderaan de vragenlijst).
Tijdens de video bel afspraak neemt de sportarts deze vragenlijst met je door.

Als het advies is om een inspanningsonderzoek te doen, zal bij de volgende afspraak het volgende gedaan worden:

  • Lengte en gewicht worden gemeten en de BMI wordt berekend.
  • De sportarts luistert naar hart en longen en meet de bloeddruk.
  • Meten van de longfunctie met longfunctie onderzoek.
  • Er wordt een ECG (hartfilmpje) in rust gemaakt.

De inspanning wordt gedaan op een fiets ergometer (een hometrainer die nauwkeurig instelbaar is op geijkte vermogens). De fiets zal worden afgesteld op je lengte.
Op de fiets zittend worden de elektroden voor het ECG aangebracht: zes op de borst, rondom het hart en vier op de rug. Elektroden zijn ronde stickers of zuignapjes met een diameter van 2-3 cm.  Voor een goede registratie is het van belang dat er geen/weinig borsthaar meer is; het is dus verstandig om dit voor het onderzoek weg te halen.

Inspannings-ECG

Met deze elektroden wordt een inspannings-ECG gemaakt. Dit is een elektrocardiogram dat wordt gemaakt terwijl je lichamelijke inspanning verricht (fietst). Het doel is om stoornissen van het hart op te sporen die door de inspanning worden uitgelokt of verergerd. Meestal gaat het om ischemie (onvoldoende doorbloeding) van de hartspier of om hartritmestoornissen.
De bloeddruk wordt ook gemeten tijdens deze test, dus de bloeddrukmanchet blijft tijdens het fietsen om de arm zitten.
Je krijgt ook een masker (of mondkapje) over je neus en mond. Door dit masker kan je gewoon ademen maar omdat het verbonden is met speciale ademanalyse apparatuur wordt de in en uitgeademde lucht gemeten. De zuurstof (O2), die via de longen, het hart en het bloed naar de spieren wordt vervoerd en de koolstofdioxide (CO2), die als afvalstof bij de verbranding in het lichaam wordt gevormd worden gemeten. Maar ook hoe diep je ademt en of je onregelmatig ademt.

Fietstest

Als alles is aangesloten mag je beginnen met fietsen. De sportarts zal je uitleggen waar je tijdens het fietsen op moet letten. De inspanning begint makkelijk, alsof je met de wind mee fietst, maar wordt steeds zwaarder.
Het fietsen zelf duurt ongeveer 15 minuten. Het totale onderzoek duurt langer omdat alles moet worden aangesloten, de fiets op de goede stand gezet moet worden, etc.
De sportarts bekijkt het ECG tijdens het fietsen en houdt je goed in de gaten.
Als je niet meer zwaarder kan fietsen, gaat de weerstand er weer af en mag je nog drie minuten rustig uit fietsen.
Dan wordt de bloeddruk nog een keer gemeten en de hartslag na drie minuten uitfietsen.
Na het inspanningsonderzoek zal de sportarts alle gemeten informatie uitwerken en een verslag maken dat naar jou en je huisarts wordt verstuurd.

Kosten

Omdat je een verwijzing van je huisarts hebt gaan wij ervan uit dat de kosten voor behandeling door de sportarts uit de basisverzekering vergoed zullen worden. De mogelijkheid bestaat dat de sportarts tijdens het video bel consult constateert dat er geen sprake is van een consult dat thuishoort in de basiszorgverzekering.
Zo worden inspanningstesten die verricht worden in het kader van een check-up (zonder klachten) en ter bepaling van je hartslagzones en omslagpunten niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar vallen onder de aanvullende verzekering (ook als je een verwijzing hebt).
De vergoeding vanuit de basisverzekering gaat ten koste van het wettelijk verplichte eigen risico van €385,- (2024), indien je dat nog niet hebt gebruikt. Dit geldt niet voor personen jonger dan 18 jaar.
Daarnaast kan het zijn dat je zorgverzekeraar niet de gehele rekening vergoedt. De meeste zorgverzekeringen betalen ongeveer 70% van het bedrag als ze geen contract hebben met de zorginstelling. Wij raden je aan om vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar en te informeren naar de hoogte van de mogelijke eigen bijdrage.
SMC Aalsmeer vindt dat iedereen terecht moet kunnen voor sportmedische zorg. Daarom werkt SMC Aalsmeer met een coulance regeling voor 50% van de eigen bijdrage (daarbij is eigen risico uitgesloten).

De behandeling wordt waar mogelijk direct bij je zorgverzekeraar gedeclareerd. Indien dit niet mogelijk is ontvang je een rekening via Infomedics. Je kan deze rekening dan zelf indienen bij je zorgverzekeraar.

Inspanningsonderzoek